איך ייתכן שאדם "נורמטיבי" מסתיר קופת שרצים?

התקשורת מדווחת לאחרונה על אנשים נורמטיביים לכאורה אשר מבצעים עבירות קשות ואלימות ביותר. כיצד ניתן להסביר את התופעה בה אדם, שהינו איש משפחה נשוי ואב לילדים קטנים המתואר כאדם שקט וחיובי עלול להתגלות כאלים ומסוכן.

לתופעה זו יכולות להיות מספר סיבות ורובן קשורות למבנה כזה או אחר של האישיות. מבנה האישיות הקיצוני יותר אשר עלול להסתבך עם החוק, הוא מבנה אישיות אנטי סוציאלי, אנשים אילו נקראים בפי העם "פסיכופטים". אז למה אדם הסובל מאישיות פסיכופטית יכול לעבור על החוק?

הסיבה המרכזית נעוצה בהיעדר תחושות של אשמה. לאנשים מסוג זה, יש יכולת מופחתת לראות את האחר, והם עסוקים בסיפוק הצרכים שלהם. מכיוון שאין אשמה, אין מוסר, ואין יכולת לראות את האדם העומד ממול, אין שום בעיה לפגוע בו. למשל, נניח שאדם הסובל מאישיות אנטי סוציאלית, כועס על כך שפגעו בכבודו והוא רוצה לנקום באמצעים אלימים. מכיוון שאין הוא רואה את הזולת, הוא לא מבין, באופן רגשי, את הכאב של הזולת אם יפגעו בו. בנוסף, העדר האשמה, כלומר, העדר ערכים של מוסר, מאפשרים לו לעשות מעשה מבלי להרגיש לא נוח. המטרה היא לא לכבד מישהו אחר, אלא פשוט לא להיתפס.

מדוע אשמה ובושה הם רגשות חשובים במקרה זה? רגשות אלו הנם מנגנוני הגנה המסייעים לנו בוויסות דחפים תוקפניים ושומרים עלינו מפני ביצוע של התנהגויות פליליות פוגעניות. כך רוב האנשים מצליחים להרגיש כעס, להרגיש תוקפנות אבל לא לפעול, כלומר התוקפנות והכעס נשארים בעולם הרגשי.

כתוצאה מכל אלה, פסיכופטים לעיתים קרובות אינם חשים חרדה או דיכאון לאחר שפגעו באחר ולכן המוטיבציה שלהם לטיפול הינה נמוכה. אלו אנשים המתאפיינים בקסם אישי שיטחי והם מצליחים להסוות את התנהגותם הפוגענית באמצעות מניפולטיביות ופתיינות. לעיתים ניתן לזהות אנשים אלה בגיל צעיר, כאשר בהתנהגותם קיימת אי הקפדה על חוקים חברתיים, עד כדי זלזול מוחלט בהם. במקרה קיצון, הם עלולים להתעלל בחיות או בחסרי ישע אחרים.

חשוב להדגיש כי אדם הסובל מהפרעה זו אינו סובל ממחלת נפש. אין מדובר באדם לא שפוי שביצע את ההתנהגות התוקפנית תוך כדי התקף פסיכוטי. מדובר באדם  שמודע היטב לפסול בהתנהגותו יודע להבחין בין טוב לרע ולהעריך העונש הצפוי לו מהתנהגות זו. לפיכך הוא פועל ע"מ להסוות זאת.

עד כה, תארנו מצב קיצוני של אדם הסובל מבעיות חמורות באישיות. יש מקרים בהם כן קיימת בעיה אישיותית אך בעוצמה יותר נמוכה והיא באה לידי ביטוי במעשה אלים כשיש עוד גורמים שהביאו להתפרצותה. לכן, בזמן של משבר כלכלי, למשל, יש עדות לעלייה במקרי האלימות. גם רגשות עזים אחרים עלולים לעודד אלימות. במובן זה, המשפחה של אותם אנשים היא מגרש משחקים מסוכן, מכיוון שדווקא שם אנשים מרגישים את הרגשות הכי עזים: נפגעים, כועסים ומתפרצים בקלות.

אנשים אשר אינם סובלים מבעיות כה קשות באישיות או שיש להם פרספקטיבה טובה יותר לגבי חייהם יפנו לטיפול לפני שהם עושים מעשה אלים. במידה וכך, נערכת להם הערכת מסוכנות והם לומדים בהדרגה לשלוט בתוקפנות, להפנות אותה מהם והלאה ובכך לשמור על עצמם ופעמים רבות על יקיריהם.