הזכות לערוך צוואה גם לחולי סכיזופרניה

מבחינה משפטית קיימת רק מחלה אחת בתחום בריאות הנפש והיא מחלת הסכיזופרניה, ובעברית שסעת, למרות שמה ולמרות האמונה העממית הרווחת, אין המדובר בפיצול אישיות, כלומר לאדם אין זהויות שונות (אמנם בפסיכיאטריה קיים מצב שבו יש באדם אחד מספר זהויות, הפרעה הנקראת DID, אך זו אינה סכיזופרניה).

השסע באנשים אילו, הוא בין עולם הרגש לעולם ההיגיון. בעוד שבמצב אגיל אנו עלולים להרגיש פחד מדמות דמיונית שתקפוץ עלינו מין הצללים כשאנחנו מכבים את האור, ההיגיון והלוגיקה מצליחים להרגיע אותנו ולאזן מחדש את עולמינו הרגשי ואת מחשבותינו.

השסע בין החלק הרגשי לבין החלק הלוגי לחולה הסכיזופרניה אינו מאפשר להם זאת והם נותרים עם מחשבות אשר אין להם בסיס במציאות. מחשבות אילו הנקראות בשפה המקצועית מחשבות שווא, או דלוזיות, יכולות להיות מסוגים שונים, אך השכיחות ביותר, הן מחשבות שווא של רדיפה (קיים גורם כזה או אחר המעוניין לפגוע בו).

באופן טיפוסי, במחלה זו יכולים להופיע קולות, כלומר החולה שומע באוזניו קולות שאינם קיימים במציאות, לרוב קולות של אנשים שמדברים, וכן באופן טיפוסי יכול להופיע חוסר ארגון בחשיבה ובהתנהגות.

ברור כי במצב בו אדם המושפע ממחשבות שווא ומקולות, ומחשבתו אינה מאורגנת, שהרי בוחן מציאות לקוי, וכושר שיפוטו פגום. לכן, לכאורה, חולה הסכיזופרניה אינו יכול לערוך צוואה.
במציאות, ברוב המקרים, חולי הסכיזופרניה יוכלו לערוך צוואה, אנו בכל מקרה ממליצים כי אדם הסובל מסכיזופרניה או אף מדיכאון או חרדה ברמה בינונית ומעלה, ילוו את עריכת הצוואה בחוות דעת פסיכיאטרית.

הבה נסקור את התנאים הנדרשים כדי שחולה סכיזופרניה יוכל לערוך צוואה:

1. שלב המחלה בו נמצא החולה באותו הזמן - סכיזופרניה אמנם היא מחלה כרונית, אך ברוב המקרים הינה אפיזודית, כלומר קיימות תקופות בהם קיימת התלקחות של המחלה, עם מחשבות שווא, קולות וחוסר ארגון, וקיימות תקופות שבהם התסמינים של המחלה מינימאליים. שלב ההפוגה מופיע ברוב המקרים תחת טיפול תרופתי, כלומר כאשר אדם אינו נמצא במצב פסיכוטי, כלומר הוא נמצא בשלב ההפוגה של המחלה, סביר להניח שיכולתו לצוות, תהיה שמורה. אם זאת גם שלב ההפוגה אינו מבטיח כי חולה בסכיזופרניה יכול לצוות. מה שאופייני בשלב ההפוגה הוא הופעה של סימנים שליליים - חוסר מוטיבציה, וחוסר תפקוד, סימנים אילו, יכולים להפוך את החולה לתלותי באדם אחר ובמובן זה ייתכן שצוואה שתכתב עבור האדם שבו החולה תלוי בעייתית.

2. עוצמת המצב הפסיכוטי ותוכנו - זהו קריטריון חשוב, אך עם זאת מורכב להסבר באופן ממצה וקצר. באופן עקרוני, אם קיימות מחשבות שווא שאינן קשורות כלל לתוכן הצוואה והפגיעה בשיפוטו ובבוחן המציאות היא באזורים מוגבלים בתוך הנפש, כך שאדם מבין מהו רכושו, מהם יורשיו הפוטנציאליים, מדוע הוא מוריש לאחד ולא לאחר ועוד, אך הבנתו זו אינה מושפעת ממצבו הפסיכוטי שהרי עקרונית, הוא יכול לצוות. אם זאת, אם אדם סובל ממחשבות שווא באופן כרוני ומשאבים רבים מנפשו מופנים להתמודדות עם מצבו זה, קשה לומר ששיפוטו הוא ככל האדם.

לפיכך, כל אדם אשר יש לו מחשבות שווא, כלומר הוא נמצא בשלב הפעיל של מחלת הסכיזופרניה או שיש לו מחשבות שווא מכיוון שהסכיזופרניה שלו הינה כרונית ולא אפיזודית, מין הראוי שייבדק באופן מדוקדק ומעמיק על ידי פסיכיאטר טרם עריכת הצוואה.

אגב, כך גם יש להתייחס לאדם הסובל מסכיזופרניה אשר עבר עבירה. למרות שאם היה במצב פסיכוטי, אשר תוכנו אינו קשור לעבירה, לכאורה היה כשיר בעת ביצוע העבירה. מעשית, אדם אשר סובל באופן כרוני ממחשבות שווא, מקולות או מחוסר ארגון אינו ככל האדם ויש לערוך בדיקה פסיכיאטרית מקיפה לגבי כשירותו הנפשית בעת ביצוע העבירה.

 

המאמר נכתב על ידי ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה ומנהל המרכז.