חוות דעת פסיכיאטרית לעצורים

חוות דעת במעצר

במרכז ד"ר טל נערכות חוות דעת פסיכיאטריות למעורבים בפלילים במסגרת מעצר או מחוצה לו. הבדיקה הפסיכיאטרית נערכת ע"י פסיכיאטר מומחה שלו ניסיון רב בתחום האבחון הפסיכיאטרי, טיפול באנשים הסובלים מבעיות נפשיות והגנה על חוות הדעת בחקירה נגדית בבית המשפט. אנו מבינים את  החשיבות של ביצוע הבדיקה במועד הקצר ביותר לביצוע העבירה, ועל כן אנו ערוכים לעמוד בלוח זמנים קצר.

לאחר בחינה מעמיקה של המסמכים הרלוונטיים תיערך הבדיקה הפסיכיאטרית ולאחריה ימסרו לסנגור מסקנותיה. תהליך קבלת ההחלטות על הכנת חוות הדעת ותוכנה נעשה תוך שקיפות ושיתוף מלא של הלקוח והסנגור.

מדוע חשוב לבצע בדיקה פסיכיאטרית בזמן המעצר סמוך ככל האפשר לביצוע העבירות?

בדיקה רפואית של מצבו הנפשי של הלקוח בזמן קצר, יכולה לתת לבית משפט מידע אודות מצבו הפסיכיאטרי במועד הקרוב ל"זמן אמת" של ביצוע העבירות. ככל שהבדיקה מתרחקת ממועד זה עלולים להתרחש שינויים בסימפטומים הנפשיים עד כדי העלמותם ובכך להקשות על האפשרות להגיע לאבחנה מדויקת ביחס למצבו הנפשי.

רופא פסיכיאטר הינו איש המקצוע היחיד המוסמך לבדוק את מצבו הנפשי-רפואי של אדם בכלל, ובזמן שמתנהל נגדו הליך פלילי בפרט. בהקשר זה, קבע המחוקק, כי בשל השכלתו הרפואית והתמחותו בתחום בריאות הנפש, הפסיכיאטר הנו היחיד שכשיר לבצע בדיקה פסיכיאטרית. 

מה תפקידה של חוות הדעת הפסיכיאטרית?

חוות דעת פסיכיאטרית נועדה לסייע לבית המשפט ולבחון 3 סוגיות מרכזיות:

1. מהו מצבו הנפשי של החשוד/הנאשם: האם הוא חולה נפש ומצבו מצריך אשפוז

2. מה היה מצבו של הנאשם בעת ביצוע העברה: כלומר האם ביצע את העברה כשהוא נתון במצב פסיכוטי ואינו מסוגל להבדיל בין טוב לרע.

3. האם החשוד או הנאשם כשיר לעמוד לדין: כלומר האם בזמן התנהלות ההליכים המשפטיים נגדו נתון/אינו נתון במצב פסיכוטי.

בנוסף, בדיקה פסיכיאטרית יכולה לספק לבית המשפט תמונה חשובה ומעמיקה לגבי מאפיינים פסיכולוגים ופסיכיאטרים הקשורים לנסיבות שהובילו להתנהגות הפלילית ושאינם נובעים ממצב של פסיכוזה אלא למבנה אישיותו של האדם (כלומר לדוגמא התנהגות אלימה שמבוצעת ע"י אדם עם הפרעת אישיות כזו או אחרת) מידע זה הינו קריטי לא רק לעניין האבחון אלא גם לבחינת יכולתו של הלקוח להשתלב בהליך טיפול ולהתאמת תכנית הטיפול בהתאם לצרכיו.

לקריאה נוספת: