חוות דעת פסיכולוגית

חשיבותה של חוות דעת פסיכולוגית ובאילו מקרים היא נדרשת

ברוב המקרים כאשר מדברים על חוות דעת מתייחסים דווקא לחוות דעת רפואית, כלומר כזו שניתנת על ידי רופא מומחה. למשל, רופא מומחה באורטופדיה נותן חוות דעת רפואית אורטופדית. רופא מומחה בפסיכיאטריה נותן חוות דעת פסיכיאטרית.

אולם פעמים רבות, כאשר בית המשפט מבקש חוות דעת בתחום בריאות הנפש הוא אינו זקוק דווקא לחוות דעת פסיכיאטרית. חוות דעת פסיכיאטרית מתארת האם האדם לוקה במחלת נפש או מה מידת הנכות הנפשית ממנה הוא סובל.

אבל לעיתים בית המשפט מבקש להבין לא את דרגת הנכות ולא את הכשירות הנפשית של האדם (האם הוא שפוי או לא, האם הוא סובל ממחת נפש או לא), אלה דבר אחר.

בית המשפט יכול לבקש להבין מהי אישיותו של האדם, במקרה זה הוא יבקש או יקבל חוות דעת פסיכולוגית. האישיות שלנו מורכבת מחלקים רבים ומגוונים. נקבעת רבות על ידי תבניות רגשיות וקונטיביות שרכשנו כאשר גדלנו, כדי להעריך את האישיות נעזר המומחה בפסיכולוגיה במבחנים פסיכולוגיים.

המבחנים בודקים כיצד האדם רואה את עולמו, האם הוא יכול להבחין בין משהו אובייקטיבי לסובייקטיבי, מהם המנגנונים הפסיכולוגיים בהם הוא משתמש, כיצד הוא מרגיש את עצמו ורואה את עצמו, ועוד.

באמצעות מבחנים פסיכולוגיים מבין הפסיכולוג מהי האישיות לפיה מתאפיין אותו אדם. באופן עקרוני, קיימים סוגים שונים של אישיויות. למשל, אישיות נמנעת, מעדיפה להימנע מלעשות דברים, אישיות פרנואידית חשה חשדנות ועוד.

לחוות הדעת הפסיכולוגית המוגשת לבית המשפט קיימת חשיבות לכך שהיא מסבירה לשופט את הרקע הפסיכולוגי לנכות הנפשית או לביצוע העבירה באם בוצעה כזו.

מרכזים העוסקים בבריאות הנפש נהוג שחוות הדעת של הפסיכולוג תהיה מגובה גם על ידי פסיכיאטר אשר יוסיף את תוצאות בדיקתו לתוצאות הבדיקה הפסיכולוגית בכדי ליצור חוות דעת מלאה ומקיפה.

בדיקה פסיכולוגית לשם חוות דעת פסיכולוגית, יכולה להיות קצרה ולהמשך שעה אחת או ארוכה ולהמשך מעל עשר שעות. הכול תלוי בסוג הבדיקה הנדרשת, בבקשה של בית המשפט או בבקשה של עורך הדין של הלקוח.

הבדיקה המקיפה כוללת הן בדיקת אינטליגנציה (IQ) הן בדיקות זיכרון, וריכוז, הן בדיקות המבררות את המבנה הפסיכולוגי של האישיות והן בדיקות הבודקות תפיסה וקליטה, הכול בהתאם לנושא הנבדק, לבקשתו של בית המשפט או לבקשתו של הסנגור.

מכיוון שקיימות בשוק גם חוות דעת פסיכיאטריות, גם חוות דעת פסיכולוגיות וגם חוות דעת פסיכו סוציאליות אנו ממליצים שעורך הדין של הלקוח ידבר עם מנהל המרכז לחוות הדעת בכדי להחליט איזו חוות דעת מתאימה בכל מקרה ומקרה.

 

המאמר נכתב על ידי ענבל חזקיה חלפון, פסיכולוגית קלינית ומנהלת תחום קליני במרכז ד"ר טל.