טיפול בחרדה

טיפול בחרדה

הלב מתחיל לפעום בחוזקה, הנשימות הופכות מהירות ושטוחות, נראה לכם שלא תצליחו לעמוד עוד זמן רב על הרגליים, אתם מבולבלים ומרגישים שאתם עומדים לחטוף התקף לב או להשתגע?

אתם תמיד בלחץ, לא מספיקים אף פעם לעשות את כל מה שתכננתם? כל הערה או ספק ביקורת של המעסיק שלכם מוציאה אתכם מאיזון ואתם מרגישים שבסיר הלחץ הזה לא תצליחו לעמוד עוד זמן רב?

מצליחים להחזיק את הראש מעל המים במהלך היום אבל בלילות מוצאים עצמם "נטרפים" מדאגה? המחשבות לא מרפות והתרחישים שרצים לכם בראש הופכים קטסטרופליים יותר ויותר?

אם אתם חווים אחד מהתיאורים הללו, או תערובת של כמה מהם - רוב הסיכויים כי אתם לא חווים התקף לב וגם לא השתגעתם - מה שאתם חווים הוא במילה אחת - חרדה.

חרדה, לסוגיה השונים, מהווה אחד מהקשיים הנפוצים ביותר בעידן של ימינו. ההתמודדות עם קצב החיים המודרני, עם הציפיות הגבוהות הנדרשות מאיתנו כסטודנטים, מועסקים, הורים, בני זוג וכדומה, ביחד עם סיר הלחץ המחייב אותנו להספיק כמה שיותר בכמה שפחות זמן (ובאופן אירוני בקשר הפוך עם הקדמה הטכנולוגיה שמקצרת תהליכים שפעם לקחו זמן רב) יוצרת עומס ומתח נפשי על אנשים רבים. עבור לא מעט אנשים מצבים מעין אלו עשויים להפוך להפרעת חרדה.

מהי חרדה וכיצד היא מתפתחת

בשורשה של החרדה  נמצא הרגש הבסיסי והראשוני של פחד. פחד הוא מנגנון המוטבע בנו מלידה ובאופן מפתיע מהווה מנגנון חיובי ויעיל עבור בני האדם. תחושת הפחד היא זו שנועדה להתריע בפני האדם על סכנה קרבה ובכך לאפשר לו להגן על עצמו בזמן. תחושת הפחד מופיעה אם כך כאשר המוח מאתר סכנה לשלמותו הנפשית או הגופנית של האדם. תחושת פחד תופיע למשל כאשר רכב יתקרב במהירות למעבר חציה שבדיוק האדם חוצה, כאשר האדם מרגיש כי עשן מתפשט סביבו ורואה אש מתלקחת במהירות ועוד. במצבים כאלה, הגוף משנה את פעילות מערכות הגוף (מגביר את פעילות המערכת הסימפתטית ומפחית מפעילות המערכת הפארה-סימפתטית) על מנת לאפשר לגוף להגיב באחת משתי הדרכים - להלחם או לברוח ובכך להגן על חייו של האדם. שינוי פעילות מערכות הגוף בא לידי ביטוי בכל אותם סימנים גופניים המאפיינים חרדה: דפיקות לב מהירות, קצב נשימה מהיר, לחץ דם גבוה, מתח שרירים גבוה ועוד. סימנים אלו הם שהופכים אותנו לדרוכים יותר על מנת להתמודד עם האיום שככל הנראה ניצב בפנינו.

אנשים רבים חשים את אותן תחושות ומגיבים למצבים שונים כמצבי איום, גם אם אין איום מוחשי בסביבתם. חרדה היא למעשה פחד מוגזם, שאינו תואם למציאות הנוכחית: לעיתים החרדה מופיעה מגירוי קיים, אך שאינו מסכן חיים, כמו למשל במקרים של חרדה חברתית או במקרים של פוביות ספציפיות, למשל מבדיקות דם, מעליות וכדומה. ולעיתים החרדה מופיעה גם ללא גירוי מוחשי כלל כמו למשל במצבים של חרדה כללית או דאגנות יתר.

חרדה - סימנים אופיינים

נהוג לחלק את המאפיינים של חרדה לארבעה מאפיינים עיקריים

סימנים גופניים - הסימנים הבולטים ביותר הינם הסימנים הגופניים, כגון אלו שתוארו לעיל; דפיקות לב מהירות, נשימות שטוחות, לחץ דם גבוה, סחרחורות, שינויים במערכת העיכול, קשיי שינה, בחילות, זרמים בידיים וברגליים וכדומה.

סימנים מחשבתיים - הופעתן של מחשבות קטסטרופליות ואחרות, בעיקר סביב ההרגשה שמשהו נורא עומד לקרות. מחשבות אלו עשויות להציף במהלך היום, להתגבר בלילות ולהחוות על ידי האדם כחסרות שליטה.

סימנים רגשיים - התחושה העיקרית הינה תחושה של פחד אליה מתלוות גם תחושות של חוסר אונים, בושה, ערך עצמי ירוד ("איך אני לא יכול לקחת את עצמי בידיים") וכדומה.

סימנים התנהגותיים  - המרכיב ההתנהגותי העיקרי בחרדה הינו הימנעות, הימנעות נובעת בעיקר מהצורך הטבעי שלנו להתרחק מכל מה שמפחיד אותנו, בפועל, בחרדה, הימנעות מגבירה בדרך כלל את החרדה, מונעת את האפשרות להתגבר עליה ועשויה לגרום להרחבתה גם לתחומים אחרים.  

ד"ר אילן טל וצוותו ישמחו לסייע בכל נושא - צור קשר עכשיו 1800-100-172!

חוות דעת פסיכיאטרית