מבחנים פסיכודיאגנוסטים

מהו אבחון פסיכודיאגנוסטי וכיצד הוא מתבצע

מהו אבחון פסיכודיאגנוסטי?

אבחון פסיכודיאגנוסטי מספק הערכה כוללת ומקיפה על האישיות של האדם, תוך ניסיון להבין באופן מעמיק את מצבו דרך שיחה ודרך מבחנים.
האבחון כולל: 1) ראיון קליני, 2) הערכת אינטליגנציה ובדיקת כישורים ספציפיים כמו זיכרון, חשיבה לוגית, תפיסה מרחבית וכו', 3) מבחנים השלכתיים מהם ניתן ללמוד על עולמו הרגשי של הנבדק: התכנים שמעסיקים אותו, הדימוי העצמי שלו, יחסיו הבין-אישיים ועוד.
בסיום האבחון מתקבלת תמונה רחבה על האדם, הכוללת את הכוחות שלו, הקשיים שלו, הערכת יכולת התפקוד שלו בפועל והבנה של עולמו הפנימי.

איך זה מתבצע?

האבחון עצמו אורך כ-5 שעות, אותן מבצעים בדרך כלל בשתיים או שלוש פגישות (תלוי במידת הסבלנות ויכולת הריכוז של הנבדק).
הנבדק עובר ראיון קליני ומבחנים שונים בכתב ובע"פ. חלק מהמבחנים הם מובנים וברי-מדידה וחלקם מבוססים על תהליכים רגשיים, לא מודעים, המנותחים על-פי ניסיון קליני. בסיום איסוף החומר האבחוני מתבצע תהליך עיבוד וניתוח של החומר לפיו נכתב דו"ח מסכם. לעיתים נערך מפגש נוסף, בו מועבר לנבדק פידבק הכולל את עיקרי הממצאים והמלצות להמשך טיפול.

כיצד נראה הדו"ח המסכם?

הדו"ח כולל מספר פרקים:
רקע אישי - סקירה מקוצרת של קורות חייו של הנבדק.
הופעה והתנהגות - תמונה כללית של הופעתו החיצונית של הנבדק: האם הוא נורמטיבי או חריג ובמה, התנהגותו מול הבוחן/ת, התייחסותו הכללית לתהליך האבחון ותגובות ספציפיות כלפי המשימות השונות, בדיקת סטטוס מנטלי (התנהגות ופעילות פסיכומוטורית, מצב רוח ואפקט, קשב וריכוז, מוטיבציה, סגנון תפקודי ועוד). 
ממצאי האבחון - בפרק הממצאים אנו מתייחסים בנפרד להערכה קוגניטיבית ולהערכה רגשית:
הערכה קוגניטיבית  - מנת משכל כללית (IQ) והבחנה בין יכולת מילולית ליכולת ביצועית, וכן התייחסות לפרמטרים קוגניטיביים אחרים כמו: קשב, ריכוז, זיכרון, הבחנה בין עיקר לטפל, שיפוט חברתי- פוטנציאלי ובפועל, יכולת תכנון והתארגנות ועוד.
הערכה רגשית -  * תכנים רגשיים מרכזיים, למשל: האם סובל מדיכאון או מחרדה. * הערכה של כוחות ויכולות נפשיים * הערכת מידת התוקפנות ומה יכולתו של הנבדק לווסת ולהכיל אותה - האם ישנה סכנה של הפניית התוקפנות כלפי עצמו (אובדנות) או כלפי אחרים (אלימות)  * חווית הזהות המינית ויחסו למיניות * הבנת חוויית העצמי והזולת של הנבדק – כיצד תופס את עצמו ואת העולם, איך מפרש סיטואציות חברתיות - האם קורא אנשים נכון? * הבנת מנגנוני ההגנה של הנבדק וסגנון ההתמודדות שלו.
סיכום הממצאים ואבחנה - סיכום קצר של הממצאים אשר מובילים לאבחנה פורמאלית ולאבחנה אישיותית של הנבדק.
המלצות - ניתנות המלצות לתכנית טיפולית או שיקומית של הנבדק.

 

המאמר נכתב על ידי ענבל חזקיה חלפון, פסיכולוגית קלינית ומנהלת תחום קליני במרכז ד"ר טל.

 

 

לקריאה נוספת לחץ כאן: