מבחנים פסיכולוגיים יכולים לסייע בעבודת הסנגור

כיצד המבחנים הפסיכולוגים יכולים לסייע לי בהגנה על הלקוח שלי?

האבחון הפסיכודיאגנוסטי יכול בהחלט להוות בסיס לקבלת החלטות משפטיות במקרים משפטיים שונים. להלן מספר דוגמאות:

אבחון אישיותי של מבצע העברה:
 

האבחון מאפשר לזהות האם אדם שביצע עבירה מסוימת עשה זאת בשל גורמים אישיותיים (למשל, סובל מהפרעת אישיות אנטי-סוציאלית) , האם הוא נמצא במצב פסיכוטי לפיו אינו מבדיל בין טוב לרע, בין מציאות לדמיון, או שאולי הוא סובל מפיגור שכלי או מאינטליגנציה נמוכה ובשל כך אינו מבין כראוי נורמות חברתיות מקובלות.   

הערכת מסוכנות:

לא תמיד יש התאמה בין עולמו הפנימי של האדם לבין תפקודו בפועל, כפי שאנו רואים כלפי חוץ. למשל, יכול להיות אדם שמתפקד בצורה נורמטיבית, אולם עולמו הפנימי סוער וגועש והוא מוצף בדחפים תוקפניים. אדם כזה יכול להמשיך כל חייו לתפקד היטב מבלי שעולמו הפנימי "יגלוש" החוצה. אולם, בעת מצב רגשי מלחיץ, התוקפנות הפנימית עלולה להתפרץ החוצה במעשה אלים. אבחון פסיכודיאגנוסטי יכול לתת מידע לגבי יכולתו של הנבדק להכיל את הדחפים שלו, מה מידת האימפולסיביות שלו ולמעשה להעריך את הסיכוי של הדחפים התוקפניים להתפרץ.

הערכת יכולתו של מבצע העברה להפיק תועלת מהליך טיפולי/שיקומי:
 

חשיבות רבה נודעת לטיפול מונע או לשיקום של אנשים שביצעו עבירות פליליות. אבחון פסיכודיאגנוסטי יכול לתת מידע על הכוחות והיכולות של אדם להיות בטיפול ולהפיק ממנו תועלת: האם הוא מסוגל לתהליך אינטרוספקטיבי, האם יוכל לתת אמון במטפל/ת, עד כמה יוכל לקחת אחריות ולהתחייב לתהליך של שינוי ולהתמיד בו ועוד.

לסיכום:

שימוש במבחנים פסיכודיאגנוסטים יכולים לסייע לסנגור בעבודת ההגנה על הלקוח. מבחנים אלו יכולים לתרום להבנה מעמיקה יותר של הגרמים האישיותיים שהובילו להסתבכות בעבירות על החוק ולהעריך באופן ברור יותר יכולתו של הלקוח להפיק תועלת מהליך שיקומי. בהתאם לכך ניתן לגבש עבורו תוכנית טיפול המותאמת לצרכיו ויכולותיו, להציגה בפני שירות מבחן או בית המשפט ובכך להגדיל את הסיכוי לסיום את ההליכים המשפטיים בדרך של שיקום הלקוח.

 

המאמר נכתב על ידי ענבל חזקיה חלפון, פסיכולוגית קלינית במרכז ד"ר טל

 

לקריאה נוספת: