אלימות במשפחה ומניעתה

תופעת האלימות במשפחה בישראל, הינה תופעה חריפה וידועה, אשר ההתוודעות אל מימדיה בעשורים האחרונים הפכו אותה מזה זמן רב לבעיה חברתית חמורה ורחבת היקף. רק בשנת 1991 עוגנה תופעת האלימות במשפחה במסגרת החקיקה ונחקק החוק למניעת אלימות, בכוונה להעניק סעד לכל בני המשפחה, מתוך הכרה בכך כי מדובר בפגיעה רבת השלכות בכל המערכת המשפחתית.

הגדרת האלימות אינה מצטמצמת לאלימות פיסית בלבד, והיא כוללת בין היתר, אלימות מינית, אלימות נפשית, התעמרות מילולית, בידוד חברתי ושליטה כלכלית. הגדרה מרחיבה זו חשפה את היקפה ושכיחותה של התופעה, ואת היותה חוצה את כל שכבות האוכלוסייה, ואת כל המעמדות החברתיים והכלכליים.

הניסיון הרב שהצטבר בעקבות ההתמודדות והטיפול בתופעת האלימות במשפחה מלמד על הפגיעה הקשה ועל השפעותיה הישירות והעקיפות על העולם הרגשי, הקוגניטיבי, וההתנהגותי, של כל בני המשפחה אשר חיים בצלן של מערכות יחסים של שליטה, הפחדה, כוחנות ואלימות, על ביטוייה השונים.

תופעת האלימות במשפחה מתרחשת בתוך יחסים, דהיינו בתוך המערך המשפחתי. לפיכך, קיימת חשיבות רבה להתייחסות ולהתערבויות טיפוליות ברמות השונות; טיפול פרטני (באדם האלים ובמי מהקורבנות- האישה והילדים), טיפול במערכת הזוגית, ובשלב מתקדם יותר גם טיפול משפחתי.

הטיפול הפרטני בגבר האלים הינו טיפול פסיכולוגי, המתקיים לאורך זמן, ומתבצע במתכונת של שיחות טיפוליות מידי שבוע. הטיפול מתייחס למאפיינים הייחודיים של הגבר האלים, מתוך גישה הרואה בהתנהגות האלימה ככזו הנובעת משילוב של גורמים תוך-אישיים, בין אישיים וחברתיים.

במהלך הטיפול הפרטני מושם דגש על המאפיינים האישיותיים הנפוצים אצל הגבר הנוהג באלימות, ביניהם הפרעה בתחושת הערך והדימוי עצמי, שימוש במנגנוני הגנה ראשוניים ובלתי מפותחים (מיזעור, הכחשה, והשלכת האחריות), סף תסכול נמוך וצורכי שליטה חזקים, נוקשות, חשדנות רבה, קושי בביסוס אמון ואינטימיות, ורגשות עוצמתיים של כעס, קנאה ודיכאון. במסגרת הטיפול, מושם דגש רב גם על מאפיינים נפוצים ברמה הבין-אישית, ביניהם מיומנויות תקשורת לקויות, וקשיים בביטוי הולם של רצונות, מחשבות ורגשות.

הטיפול מדגיש את מרכיב הבחירה והאחריות, ומבין מטרותיו ניתן למנות את ההכרה בהתנהגות האלימה, בתוצאותיה ובאחריות להפסקתה, פיתוח מוקד שליטה פנימי, שיפור היכולת לזיהוי רגשות ולהתמודדות עם כעס ושיפור היכולות האמפתיות, תחושת הערך העצמי, השליטה העצמית והאסרטיביות.
 

 

המאמר נכתב על ידי ניר שיין, פסיכותרפיסט, בעל נסיון רב בטיפול בתחום אלימות במשפחה, טיפול נפשי בגברים אלימים ועוברי חוק, כמסגרת חלופת מעצר ובגברים ובנשים קורבנות אלימות.